Cykla i Skåne

I Skåne finns det något för alla med cykelintresse. De flesta Skånebor har en positiv inställning till cyklande vilket märks. Här är det fritt fram att ta med cykeln i kollektivtrafiken och det finns många vägar med få (eller inga) bilar vilket lockar såväl proffscyklister som nybörjare att ge sig ut på vägarna. Låt dig inspireras av cykelrundor i Skåne där du får otroliga naturupplevelser!

Läs Mer

Cykelleder - Skåne

Sydostleden på cykel (27 mil, Växjö-Simrishamn)

Denna cykelled tar dig med på en naturskön resa med några av Sveriges finaste vyer. Starta i Växjö, trampa vidare genom Blekinges vackra skärgård innan du avslutar rutten i mysiga kuststaden Simrishamn i Skåne.

Ledens hemsida bjuder på många matnyttiga tips för dig som vill lära dig mer om denna rutt eller om cykelsemestrar i allmänhet. Etapper i Skåne inkluderar Kristianstad-Brösarp (53 km) samt Brösarp-Simrishamn (50 km) och du passerar bland annat Kiviks äppelodlingar.


Cykelturismled

2016 blev leden klassad som turismcykelled av Trafikverket vilket garanterar att underlaget ska vara bekvämt och säkert, att det finns ett brett utbud av service längs vägen (boende, mat och kollektivtrafik) samt att leden visar upp naturområden, kulturhistoria och landsbygd.

Sydostleden på cykel (27 mil, Växjö-Simrishamn)

Kattegattleden (39 mil, Helsingborg-Göteborg)

Denna kända cykelrutt ger dig en fantastisk panoramautsikt över havet mest hela tiden. Upplev en stor del av Skånes vackra västkust från Helsingborg i söder till Båstad i norr. Sträckningen fick utmärkelsen ”Årets cykelled i Europa 2018”. Cykelleden är till största delen bilfri och på bra cykelunderlag och skyltningen är genomgående tydlig.

Vad är det då som gör denna cykelled populär? Svaret på detta kan förklaras av det breda utbudet längs med kusten. Mysiga boende och bra restauranger finns det gott om på vägen.


Sevärdheter längs med kusten

Väljer du att cykla hela sträckningen kan du mjuka upp leder och muskler på ett spa. Om detta lockar dig kan du kolla in Tylösand Spa eller Falkenberg Strandbad. På vägen kommer du även passera Sofiero slott och slottsträdgård, Varbergs Fästning samt Tjolöholms slott som är populära stopp för alla historieintresserade.

Kattegattleden (39 mil, Helsingborg-Göteborg)

Humleslingan (5 mil, Ivösjön)

Humleslingan ligger i Nordöstra Skåne vid gränsen mot Blekinge, cirka 10 minuter med bil från Sölvesborg. Du cyklar i trakterna kring Skånes största sjö Ivösjön och här finns det gott om bokskog, ängar och vackra jordbrukslandskap.

Turen är på 50 km och du kommer cykla förbi gårdsbutiker, konstgallerier och museum längs med vägen. Det finns gott om restauranger och boenden i trakten vilket bidrar till denna cykelleds popularitet.

Humleslingan (5 mil, Ivösjön)

Ven

Ven ligger mitt i Öresund och ett populärt sätt att sig runt på denna vackra ö är att hyra cykel. Här vimlar det av gula cyklar som hyrs ut av Ven Cykeluthyrning. Ön präglas av pittoreska byar som ligger intill grönskande ängar och dramatiska klippor.

Gör en dagsutflykt eller stanna några dagar på denna vykortsvackra ö och ta dig runt med hjälp av tandemcyklar, vanliga cyklar eller cyklar med släp som barnen kan sitta i.

Ven

Motionslopp på cykel i Skåne

Bjäre Runt (augusti)

På Bjärehalvön, som är en känd cykeldestination, arrangeras varje år Bjäre runt. Deltagare kan välja att ställa upp i 20 km (familjecykling), 45 km, 88 km eller tre stycken MTB-lopp (ett för barn samt 16 km eller 32 km för de vuxna).

Detta motionslopp har 50 år på nacken och är ett av de mest kända loppen i Sverige - inte undra på det när omgivningarna är så vackra som det är i trakterna kring Ängelholm och Båstad.

Bjäre Runt (augusti)

Ringsjön Runt (maj)

Mitt i Skåne går detta anrika lopp av stapeln (54 stycken lopp har det blivit genom åren). Start och mål är i Höör där det bjuds på musikframträdanden och andra arrangemang som bidrar till en pulserande känsla i tävlingsområdet.

Loppet arrangeras i fyra olika distanser - 35 km, 65 km, 125 km samt 35 km MTB. Totalt har sammanlagt 186 000 deltagare gått i mål vilket gör det till en av de populäraste loppen i Sverige.

Ringsjön Runt (maj)

Tre Slott (augusti)

IK Vinco Cykel arrangerar detta lopp som cyklas i trakterna kring Ystad (start och mål i småbåtshamnen). På vägen passeras ett antal slott (minst tre) vilket har gett namn till loppet.

Detta lopp kan köras av både motionären och nybörjaren och körs i fyra olika distanser (30 km, 40 km, 63 km och 104 km).

Tre Slott (augusti)

Landskronabygden runt (maj)

I maj varje år arrangeras detta lopp som nu går in på sin 34:e årgång. Många cyklister återkommer varje år vilket till stor del beror på bansträckningen och naturen.

Välj vilken distans du vill köra bland 40 km, 80 km samt 100 km-sträckningen. Många ser detta lopp som en bra genomkörare innan Vätternrundan några veckor senare.

Landskronabygden runt (maj)

Cykla dressin i Skåne

Dressinerna användes av järnvägsarbetare förr i tiden och idag kan du som privatperson hyra en dressin och utforska järnvägsspår som inte längre används. Ta chansen och upptäck orörda skogs- och jordbrukslandskap och få motion på köpet. Att cykla dressin är en populär familjeaktivitet som både barn och vuxna lockas av och de flesta turer i Skåne tar ca 3–4 timmar. Ta med en picknick-korg och njut av en härlig för- eller eftermiddag ute i det fria. Visit Skåne har sammanställt 5 populära dressinturer med varierad sträckning och svårighetsgrad.