Cykla på Gotland

Få platser i Sverige kan mäta sig med Gotlands omväxlande natur och hit kommer många turister för att cykla. Gotland lockar både inbitna cyklister såväl som mer nöjesåkande semesterfirare som tar det i sin egen takt. Från sadeln kan du uppleva såväl raukar som grottor och medeltidskyrkor.

Läs Mer

Bra underlag för cykling

Landskapet skiftar mellan kargt och lummigt beroende på var på ön du befinner dig, vilket gör cyklingen varierad. På ön finner du till allra största del asfalterade vägar men korta passager på grusigare underlag förekommer också.

Cykelsemester - Gotland

Att spendera sin semester på Sveriges största ö Gotland är ett utmärkt val för dig som vill kombinera bekvämt boende och varierad cykling med att kolla in historiskt intressanta platser.

Gotlands cykelvägar

För att få en övergripande bild över öns cykelvägar, spana in denna karta över Gotlands cykelleder. Låt oss guida dig som vill utforska ön på två hjul till våra favoritturer!

Visby - Lummelunda - Visby (4 mil tur och retur)

Starta i ”rosornas och ruinernas stad” Visby och cykla norrut längs med kusten på cykelvägen som blev klar 2014. Räkna med att cykelturen tar cirka 50 minuter. Detta är en smidig cykelutflykt för dig som är baserad i Visby och väl på plats vid grottorna finns det många smidiga cykelparkeringar.


Cykla på Gotland med barn

För dig som vill ta med barnen på en cykeltur är detta ett strålande alternativ då det är lättcyklat och Lummelundagrottorna fascinerar barnen med sina karaktäristiska droppstensformationer och fossiler. Passa på att boka en guidad visning med entusiastiska guider.

Klintehamn med omnejd (för den erfarne)

Detta tips är för dig som är lite mer varm i kläderna än nöjesåkaren och som känner dig bekväm på sadeln. I Klintehamn (tre mil söder om Visby) ligger Bikeoholic som är en cykelbutik som också arrangerar guidade turer på Gotland. Varje vecka, året om, är det en samlad trupp som utforskar vägarna i närheten av Klintehamn.


Cykla själv eller i grupp

För dig som vill cykla själv, eller i sällskap av en kompis, finns det flera GPS-turer på deras hemsida som du kan cykla efter. Skulle du hellre vilja utforska ön genom att cykla i grupp kan du cykla med Bikeoholic Windbreakers Club som guidar i sina hemtrakter runt Klintehamn.

Turerna är gratis och gemenskapen är alltid god på turerna som är flest på sommaren men som alltså är igång året om.

Cykla Gotland runt (23–50 mil beroende på vägval)

Här är turen för dig som vill ge dig ut på en rejäl cykeltur med stora möjligheter att lägga upp rutten efter dina behov och önskemål. I stora drag är det mer lummigt inåt landet för att sedan bli mer kargt längs med kusten. Öns terräng erbjuder platt cykling med få uppförsbackar. Då milantalet blir svårt att hinna med på en dag väljer många att dela upp rundturen i etapper, vanligtvis över en helg eller en vecka.

En lite kortare rundtur

Ska du cykla runt ön är en vanlig tur att starta i Visby (smidigast logistiskt sett) för att sedan följa kusten söderöver till Burgsvik. Fortsätt därifrån ända ner till Hoburg och ta sedan östsidan upp igen där du kommer passera Ronehamn Ljugarn, Katthammarsvik och Roma innan du slutligen är tillbaka i Visby. Denna tur är 230 km.


Hela Gotland runt

Skulle du istället vilja cykla hela Gotland runt blir det en tur på 360 km. Väljer du att ta den långa turen kan du göra en avstickare till turistfavoriten Fårö och kolla på raukar. Färjan mellan Fårösund och Fårö tar sju minuter och är avgiftsfri.

Cykelsemester på Gotland - Båt

Det finns möjlighet att ta med din favoritcykel till ön. När du åker med Destination Gotlands färjor ska du bege dig till fordonsincheckningen vid terminalerna. Detta gäller både för färjorna som avgår från Nynäshamn och Oskarshamn.

Boende – vandrarhem eller tält?

Det finns gott om vandrarhem längs med vägarna i varierande prisklasser och standarder. Det är också vanligt att tälta på cykelsemestern. Om det lockar dig kan du uppdatera dig vad allemansrätten står för på Naturvårdsverkets hemsida.

Hyra cykel – Gotland

Det finns flera olika aktörer som erbjuder cykeluthyrning på Gotland. Flest uthyrare finns det i Visby men även Klintehamn, Fårö och Katthammarsvik har ställen som snabbt och smidigt provar ut en passande cykel till dig.

Evenemang i Gotland

Under sommarmånaderna finns det gott om events för cykelentusiaster i Gotland. Guidade cykelturer och cykeltävlingar i olika svårighetsgrader är vanligt förekommande. Håll koll på arrangemang som kan vara något för dig i aktivitetskalendern för Gotland.